اسپاتی فیلوم
گیاه آپارتمانی اسپاتی فیلوم
نام علمی: Spathiphyllum
نام انگلیسی: Peace Lily
خانواده: گل شیپوریان (Araceae)
اسپاتیفیلوم
این گیاه زیبا بومی جنگل های بارانی نواحی مرکز و جنوب امریکا و نواحی گرمسیری است. کاشت اسپاتیفیلوم ها به صورت انبوه منظره زیبایی می افریند. همچنین به دلیل نگه داری آسان و گلدهی آنها در نور متوسط، اسپاتیفیلوم ها برای کاشت در گلدان و نگه داری در آپارتمان هم گیاهان محبوبی هستند.
اسپاتیفیلوم برگ های های سبز تیره براق، نسبتاً پهن، بیضی و نوک تیزی دارد که از سطح خاک می رویند. پاک کردن این برگ ها با دستمال نمناک هم ظاهر گیاه را زیبا می کند و هم آفاتی را که معمولا در زیر برگ متراکم می شوند، از آن می زداید.
گل های سپید آن، بر گل آذین سنبله ای بر بستر برگواره (اسپات) سفید ظاهر می شوند که به تدریج در ده روز، رنگ آن از سفید به زرد یا سبز کمرنگ می گراید و پس از آن حداقل یک ماه عمر می کند. سنبل? گل آذین به رنگ سفید یا زرد است.
فصل گل اسپاتی فیلوم بهار است و گل های این گیاه با دوام اند. در شرایط بسیار مطلوب این گیاه می تواند دوبار در سال گل بدهد و می توان در پاییز یا زمستان آن را وادار به گلدهی کرد.
این گیاه به گلدانی بزرگ نیاز دارد و پیچیدگی ریشه ها در گلدان کوچک، باعث کاهش گلدهی می شود.
اسپاتی فیلوم مستعد ابتلا به شپشک آردآلود، شته و برخی آفات دیگر است.
از نکات قابل توجه در این گیاه این است که اسپاتی فیلوم از گیاهان تصفیه کننده ی هوا می باشد و قادر است فرمالدیید، بنزن، متیل، تولوین، استون، و مونوکسید کربن هوا را تصفیه کند.
نیازمندی های محیطی
خاک:
بهترین خاک برای آن خاکی سبک با زهکش مناسب است که غنی از مواد آلی باشد. بنابراین خاکی با نسبت مساوی از کوکوپیت (پیت موس)+ خاک برگ +پرلایت بستر مناسبی برای آن است.
برای کوددهی می توان در فصل رشد هر 15روز یک بار از کود های کامل مثل 20-20-20 که دارای عناصر آهن و منیزیم باشد، استفاده کرد. غلظت کود را در هر بار استفاده نصف کنید. کوددهی ضعیف می تواند دلیل عدم گلدهی گیاه باشد.
آبیاری:
در فصل رشد خاک گلدان همیشه باید مرطوب بماند. برای جلوگیری از آبیاری بیش از اندازه و غرقابی شدن خاک، آبیاری را زمانی انجام دهید که سطح خاک گلدان تا عمق 3-2 سانتیمتری رطوبت خود را از دست داده باشد.
آبیاری بیش از اندازه موجب پژمردگی حاشیه برگ و افتادن برگ ها و سیاه شدن نوک و حاشیه برگ ها خواهد شد.
این گیاه نسبت به آب های با املاح بالا حساس است.
نور:
اسپاتی فیلوم گیاهی سایه دوست است که نباید در معرض نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد. در صورت نگهداری در آپارتمان، آن را در مکانی روشن قرار دهید. نور کم موجب پیچش، رنگ پریدگی و نازکی برگ ها می شود.
دما:
دمای ایده آل اسپاتی فیلوم 30-20 درجه است و در دماهای بالاتر با غبار پاشی متناوب گیاه در طول روز مانع سوختگی نوک برگ ها شوید. دمای زیر 13 درجه به گیاه آسیب می رساند.
تکثیر:
با رشد خوب گیاه به تدریج انبوه و گسترده می شود. در این صورت گیاه مادری را به دو یا سه دسته تقسیم کرده و هر قسمت را در گلدانی جداگانه می کاریم.
عوارض و درمان
نوک برگ ها قهوه ای شده است:
احتمالاً یا از کمبود رطوبت است چرا که این گل به رطوبت بالای هوا نیازمند است و یا بخاطر استفاده از آب سنگین می باشد (آبی که املاح زیاد دارد).
برگ های پایین زرد می شود:
از آبیاری زیاد می باشد حتما بین دو آبیاری خاک خیس باشد ولی آبیاری بیش از حدهم لزومی ندارد.این عارضه در صورت سرد بودن هوا و خشکی خاک هم قابل مشاهده است.
گل ها بعد از مدتی سبز می شوند: این امر طبیعی است.
برگ های جدید ریز و برگ های قدیمی زرد می شود:
گیاه از کمبود مواد غذایی رنج میبرد حتماً ماهیانه با کودهای کامل ترجیحاً 20-20-20 تغذیه شود.
برگ های گیاه سیاه شده و ریشه پوسیده است:
علت آن آبیاری بیش از حد می باشد. گاهی سرمای هوا هم عامل سیاه شدن برگ ها است و البته بیماری های قارچی عامل اصلی این عارضه هستند.
زامیفولیا
زامیفولیا
نام علمی: Zamioculcas zamiifolia
نام انگلیسی: Zanzibar Gem ,ZZ plant
خانواده: گل شیپوریان (Araceae)
زامیفولیا
زادگاه این گیاه همیشه سبز و کم توقع، شرق آفریقاست و از این رو نام جواهر زنگبار نیز به آن داده شده است. ارتفاع معمول آن 90-60 سانتیمتر است و برگ های جذاب آن دلیل نگهداری این گیاه در آپارتمان است.
زامیفولیا دارای ریزوم هایی(ساقه های زیرزمینی) متراکم و غده ای شکل است و رشد ریزوم ها در خاک موجب تولید برگ های جدید در بالای خاک می شود.
برگ های گیاه در واقع یک محور ساقه ای شکل است که 8-6 جفت برگچه در دو سوی آن روییده است. برگچه ها 15-7 سانتیمتر طول دارند و تخم مرغی شکل و براق هستند.
گل ها بر گیاه بالغ زامیفولیا ظاهر می شوند. گل زامیفولیا از گل های ریز و پر تعداد شیری رنگ بر گل آذین سنبله ای محصور در برگواره (اسپات) سبز رنگ غلاف مانند تشکیل می شود.
**تمام قسمت های این گیاه در صورت مصرف سمی است.
نیازمندی های محیطی
خاک:
به خاکی سبک با زهکش عالی نیاز دارد. ترکیب خاکی از خاک معمولی+خاک برگ(کوکوپیت)+پرلایت(شن) برای آن مناسب است. می توان هر دو ماه یکبار در فصل رشد آن را تغذیه مصنوعی کرد. استفاده از کود 20-20-20 با نصف غلظت برای آن مناسب است.
در صورتی که ریشه های گیاه از منافذ کف گلدان بیرون زد، گلدان آن را با یک سایز بزرگ تر تعویض کنید. بهترین زمان تعویض گلدان اوایل فصل بهار است.
آبیاری:
این گیاه نسبت به کم آبی مقاومت بیشتری دارد تا آبیاری بیش از اندازه. میزان نیاز به آبیاری آن در حد متوسط است و آبیاری دوباره زمانی انجام می شود که 5 سانتیمتر از خاک رویی، رطوبت خود را از دست داده باشد. ساقه های زیرزمینی(ریزوم) های این گیاه نسبت به خاک غرقابی حساس است و می پوسد. در طی فصل زمستان اهمیت عدم رطوبت زیاد در پای ریشه ها بیشتر است.
نور:
ایده آل آن مکانی با نور متوسط است. با این حال جزء گیاهان آپارتمانی است که با نور کم محیط هم سازگار می شود و برای آپارتمان هایی که نور کم دارد گزینه فوق العاده مناسبی است.
دما:
دامنه دمایی برای رشد گیاه 32-24 درجه است و در فصل سرد نباید دمای محیط نگهداری آن به زیر 16 درجه برسد.
تکثیر:
متداول ترین راه تکثیر تقسیم ریزوم های آن است. هنگام تعویض گلدان گیاهان متراکم، توده های ریزوم گیاه را از هم جدا کرده و هر قسمت را در گلدانی جداگانه می کارند.
با قلمه برگ هم می توان گیاهان جدید بدست آورد. هر چند این روش بسیار زمان بر است و به صبر زیادی نیاز دارد.
.: Weblog Themes By Pichak :.