سفارش تبلیغ
صبا ویژن
تاریخ : سه شنبه 92/9/26 | 9:26 عصر | نویسنده : حسین عبدالهی

 

نام فارسی: کاج نوئل

نام انگلیسی:Chrismas tree /Norway Spruce

 نام علمی:Picea spp

نام خانواده:Pinaceae


 نیازها:

آبیاری: در 2سال اول کاشت آبیاری منظم برای استقرار این گیاه بسیار مهم است ولی پس از آن هفته ای یکبار آبیاری عمیق انجام شود .

نور:به 6ساعت آفتاب کامل در روز نیاز دارد یعنی آفتاب کامل البته سایه آفتاب هم تحمل میکند ولی حجم گلدهی و رشد هم کاهش میابد.

خاک:در هر نوع بافت خاک اعم از شنی ،رسی،لومی  به شرط زهکشی خوب وعدم خفگی خاک قادر به زندگی است ولی ازنظر واکنش ،خاک های خنثی تا اسیدی را ترجیح میدهد.ریشه های این گیاه سطحی میباشد بنابراین افتادگی دراثر بادهای شدید در گونه های ان رخ میدهد پس از آبیاری سطحی و زیاد بپرهیزید.

دما:مانند اکثر کاج ها به سرما مقاوم است ولی درکل به خاطر مناطق بومی خود طالب هوای خنک و رطوبت بالا میباشند.

هرس: هرس کردن شاخه های خشک و سرشاخه های سبز برای پر شدن و شاخه زایی بیشتر توصیه میشود.

تغذیه: اگر درخت شما بزرگ است میتوانید از کودهای کند رهاشونده هر 3یا 4ماه یکبار استفاده کنید چون درختان بزرگ ریشه های بیشتر و عمیق تری دارند و میتوانند مواد غذایی عمق خاک را نیز مصرف کنند ولی درختان کوچکتر را هر ماه با کوهای کامل تغذیه کنید.

تکثیر: درختی سخت ریشه زا است و به وسیله ی قلمه های چوب سخت در محیط مرطوب و با هورمون های ریشه زایی در آخر پاییز و اوایل زمستان تکثیرمیشود این درخنان دارای خاصیت مکان نگاری میباشند یعنی اگر از شاخه های عمودی قلمه گرفته شود درخت عمود رشد میشود ولی اگر از شاخه های افقی قلمه گرفته شود درختی افقی رشد بوجود می آید.

مشکلات : در فصل بهار بخاطر بارندگی و اختلاف دمای شب و روز این درخت مستعد قارچ و در نتیجه سوزن ریزی میباشد پس برای پیشگیری بهتر است با سموم قارچ کش سیستمیک آنرا ضد عفونی کنید همچنین به یاد داشته باشید که برای جلوگیری ار قارچ و سوزن ریزی هرگز روی برگهای درخت آبپاشی نکنید .یا درخت نوئل جوان را کنار نوئل بزرگ نکارید.

بیماریهای باکتریایی: معمولا به صورت خشک شدن و مردن شاخه های درخت از پایین به سمت شاخه های بالایی خود را نشان میدهد یا سوزن ها به رنگ قهوه ای یا بنفش در می آید!! برای پیشگیری  از این بیماریها در دوران خشک و تابستان به گیاه هرگز استرس آبی یعنی بی آبی وارد نشود و در صورت دیدن علایم سریعا شاخه های آلوده را هرس کنید و از ته بچینید!

 

 دارای جنس هاو گونه های مختلف:

  نوئل سبزیادرخت نوئل Picea abies

 

نوئل سبزبومی اروپاست وبه عنوان درخت ایام کریسمس بکارمیرودوازاین رو نام فارسی درخت نوئل یاکاج نوئل به آن اطلاق شده استنام عربی آن تنوب یاصنوبر صغیرمیباشد.در برابر هر نوع آلودگی و گازهای سمی مقاوم است .

دارای 2زیر گونه مهم (بالشتکی و اولندروف) میباشد

1:نوئل سبز بالشتکی (Picea abies ‘Nidiformis’ )

 کوتاه قد و به شکل بالشتک، ارتفاع به ندرت به یک متر می رسد، گسترش پهنای تاج تا متر، فرم نیم کروی و گاهی در وسط فرورفته، بسیار کند رشد است و در طول سال بیش از 3 تا 5 سانتیمتر رشد نمی کندو کاشت آن درباغهای صخرهای وپارکهابسیارمعمول است.

 

 

2:نوئل اولندورف (Picea abies ‘Ohlendorfii’ ) :

  فرم مخروطی فشرده،ارتفاع1.5تا 3متر،قطر قاعده 3متر

 

 


نوئل کانادایی(Picea glauca) :

واریته یConica آن(Picea Glauca Conica)فرم زیبایی دارد و در موطن اصلی خود یعنی کانادا رویش دارد. نوئل کونیکا کند رشد است و ارتفاع درختان 60 ساله آن به 4 متر می رسدتاجی فشرده به شکل مخروطی باریک و بسیار زیبا دارد و به دلیل تراکم و فشردگی سوزنها و شاخه های کوچک، سطح داخلی تاج نا معلوم است.

این رقم در طراحی باغ و پارک بسیار مورد توجه است و یکی از گیاهان ویژه و انحصاری پارکهای جدید و کلاسیک اروپا و آمریکا محسوب می شود . نمونه هایی از آن وارد ایران

شده و در برخی پارکهای شهری و بخش خصوصی کاشته شده است .


نوئل نقره ابی(Picea pungens) :

 Colorado spruce, Rocky mountain spruce  نام انگلیسی

یکی از زیباترین گونه های سوزنی برگ است که به خاطر فرم و رنگ زیبا ی سوزنهای آن، بیشتر از دیگر گونه های جنس نوئل، جهت فضای سبز و محیط زیست شهری کاشته میشود. زیستگاه اصلی آن ایالات متحده آمریکاست .

رانوئل آبی یا نوئل نقره ای آبی رنگ می نامند. (P. pungens var. glauca ) آنglaucaمی نامند و در برخی منابع واریته(Blue spruce ) در برخی منابعآن را نوئل آبی

خصوصیات گیاهی: ارتفاع 50متر و قطر 1.5آن با ثبت رسیده است!!

شاخه هاوتاج: شاخه های اصلی بازاویه90 درجه ودرحلقه هاوردیف های جدا ازهم وشعاعی آرایش یافته اندشاخه های فرعی به صورت متقابل وافقی قراردارند.تاج آن خوش فرم،مخروطی ومتقارن است.

برگها: سوزنها سخت و نوک تیز ، به طول 2 تا 3 سانتیمتر، دارای پاشنه کوتاه، مقطع  لوزی شکل و به رنگ سبز مایل به آبی می باشند و غباری کبود رنگ تمام سطح آنرا می پوشاند. سوزنها به صورت شعاعی دور تا دور شاخه ها آرایش یافته اند .

مخروط: سیلندری یا گوشه دار و مستطیلی ، 8 تا 11 سانتیمتر طول و 2 تا 3 سانتیمتر  پهنا دارد. معمولا در انتهای شاخه های سال قبل آویزان می شوند.

 


دو رقم مهم این گونه:

 

1:نوئل آبی کپه ای(P. pungens ‘Globosa’ ) :

کوتاه قد است (بیشترین ارتفاع 1 متر) و به صورت کروی گسترش می یابد (پهنای1/5 متر). در ابتدای رشد شاخه ها گسترده و نامنظم رشد می کنند ولی در نمونه های

مسن، فرمی فشرده و زیبا دارند .

نیز می نامند . P. pungens ‘glauca’ ‘Globosa’ آن را

از آن برای آرایش و طراحی در سبکهای مختلف باغبانی استفاده می شود .

 

کاربرد آن:سطوح چمن، تکدرخت (همچنین چوب آن کاربرد صنعتی دارد )

سیستم ریشه ای: سطحی، دارای ریشه های جانبی افشان و باریک و بلند

سرعت رشد: متوسط تا کند

آب و هوا: به یخبندان مقاوم است . به گرمای مفرط حساس است. نواحی ملایم و مرطوب را تحمل می کند. در آفتاب یا سایه خوب رشد می کند .

هرس: نیازی به هرس ندارد.

تغذیه: تغذیه خاصی نیاز نیست .

آبیاری: هرماه یک بار آبیاری عمیق . زهکش خوب ضروری است .

آفات و بیماریها: عنکبوت قرمز. سمپاشی با مالاتیون. قارچهای انگلی موجب فساد چوب آن می شوند و درمانی هم ندارند . درخت را ریشه کن کرده بسوزانید.

 

 

 


:نوئل آبی کاستر P. pungens ‘Koster)’ ):

 

این رقم بهترین و مشهورترین فرم آبی رنگ در میان سوزنی برگان زینتی است [بر طبق  منابع انتشار یافته]. به صورت طبیعی به فرم مخروطی یا هرمی زیبا آرایش می یابد . ارتفاع 1    متر می رسد. سوزنها به رنگ سبز مایل به آبی مات می باشند
بسیار برای طراحی فضای سبز دست طراحان را باز میگذارد و در باغهای صخره ای یا در منظر سازی همراه با درختان رنگی و پهن برگ! دیگر مثل افرای سرخ با رنگ قرمز یا آلو پرونوس قرمز منظره ی دلربایی را به وجود می آورد




  • صحاب
  • گارفیلد
  • راه بلاگ
  • پرندگان پارسی