سفارش تبلیغ
صبا ویژن
تاریخ : شنبه 92/9/23 | 8:55 عصر | نویسنده : حسین عبدالهی

 

نام گیاه:   بنفشه 
نام علمی: Viola sp    
نوع گیاه: یکساله 
روش تکثیر:
 بذر
شرایط نوری: آفتاب-کمی سایه
شرایط خاک: خاک معمولی- مرطوب
زمان گلدهی: اوایل بهار

 

نام گیاه: شب بو
نام علمی:Matthiola annua
نوع گیاه: یکساله 
روش تکثیر: بذر 
شرایط نوری: آفتاب - نیم سایه
شرایط خاک: سنگین رسی 

 زمان گلدهی: بهار - تابستان
 

 

نام گیاه: لادن 
نام علمی: Tropeolum majus   
نوع گیاه: یکساله- دائمی 
روش تکثیر:
 بذر - قلمه 
شرایط نوری: آفتاب- نیم سایه
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: تابستان تا اواسط پاییز

 

 

نام گیاه: آهار  
نام علمی: Zinnia elegans    
نوع گیاه: یکساله 
روش تکثیر:
 بذر
شرایط نوری: آفتاب
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: تابستان تا پاییز

 

نام گیاه: حنا
نام علمی: Impatiense balsamina  
نوع گیاه: یکساله
روش تکثیر:
 بذر- قلمه
شرایط نوری: آفتاب - نیم سایه
شرایط خاک: غنی
زمان گلدهی: اواسط بهار تا تابستان

 

نام گیاه: گل ستاره ای
نام علمی: Aster sp    
نوع گیاه: یکساله - دائمی 
روش تکثیر:
 بذر 
شرایط نوری: آفتاب-سایه- نیم سایه
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی:  اوایل تابستان تا اواسط پاییز

 

نام گیاه: میمون
نام علمی: Antirrhinum majus    
نوع گیاه: یکساله  - دوساله
روش تکثیر:
 بذر
شرایط نوری: آفتاب- نیم سایه 
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی:  اوایل بهار تا تابستان

 

نام گیاه: لوبلیا
نام علمی: lobelia erinus   
نوع گیاه: یکساله
روش تکثیر:
 بذر -قلمه
شرایط نوری: آفتاب - نیم سایه- سایه
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: اواخر بهار تا اواسط پاییز

 

نام گیاه: تاج الملوک
نام علمی: Aquilegia sp
نوع گیاه: دوساله - دائمی 
روش تکثیر:
 بذر - تقسیم ریشه 
شرایط نوری: آفتاب - سایه - نیم سایه
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: اواسط بهار تا تابستان

 

نام گیاه: داوودی
نام علمی: Chrysanthemum sp   
نوع گیاه: یکساله - دائمی 
روش تکثیر:
 بذر - تقسیم ریشه - قلمه
شرایط نوری: آفتاب
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: پاییز

 

نام گیاه: زبان در قفا
نام علمی: Delphinium sp
نوع گیاه: 
یکساله  - دائمی 
روش تکثیر:
 
بذر 
شرایط نوری: آفتاب
شرایط خاک: سبک
زمان گلدهی: 
بهار تا تابستان

 

نام گیاه: مریم گلی
نام علمی:  Salvia sp
نوع گیاه: 
یکساله
روش تکثیر:
 بذر -  قلمه
شرایط نوری: آفتاب- سایه - نیم سایه
شرایط خاک: 
معمولی 
ز
مان گلدهی: اواسط بهار

 

نام گیاه: عسلی
نام علمی:  Iberis sempervirens
نوع گیاه: دوساله- دائمی
روش تکثیر:
 بذر
شرایط نوری:
 آفتاب- نیم سایه
شرایط خاک: 
معمولی 
ز
مان گلدهی: اواسط بهار تا زمستان

 

نام گیاه: سدم
نام علمی:  Sedum sp
نوع گیاه: 
یکساله- دائمی
روش تکثیر:
 بذر - تقسیم ریشه
شرایط نوری: آفتاب- نیم سایه
شرایط خاک: 
معمولی  با زهکش مناسب
ز
مان گلدهی: اواسط بهارتا واواسط تابستان





تاریخ : شنبه 92/9/23 | 7:46 عصر | نویسنده : حسین عبدالهی

با تلقین گلدهی به پیاز گل هایی مثل نرگس می توانید در هر زمان از سال که تمایل داشته باشید از زیبایی آن ها بهره مند شوید.

اواخر زمستان و اوایل بهار گلدان گل‌های پیازی، مانند گل‌های داوودی یا سنبل ارغوانی رنگ، می‌تواند به فضای اتاقتان شادی بخشیده و تزئین بسیار زیبایی برای میز شما خواهند بود.
تمامی گل‌های پیازی بهاری قبل از گل دادن به یک دوره خواب نیاز دارند. معمولاً این گیاهان در طول زمستان استراحت می‌کنند؛ اما برای اینکه پیاز‌ها زود‌تر گل بدهند، می‌توانید در یخچال یا زیر زمین سردتان خواب زمستانی را شبیه سازی کنید. این شیوه ساده در مدت زمانی کوتاه (حدود 8 تا 14 هفته) نتیجه‌ای شگفت آور برایتان به ارمغان خواهد آورد.
بهترین پیازهای موجود را انتخاب کنید. پیاز‌ها باید متراکم، سنگین و عاری از قارچ و کپک بوده، بی‌رنگ نباشند یا لایه خارجی آن‌ها جدا نشده باشد. همچنین مدت زمانی را که پیاز نیاز به استراحت دارد، در نظر بگیرید. داوودی‌های مینیاتوری «Tete-a-Tete» فقط به 8 تا 10 هفته سرما نیاز دارند. اما پیازهایی مانند لاله، داوودی‌های معمولی، سنبل‌های انگوری و زنبق به 14 هفته سرما نیاز دارند و بعد از 2 هفته گلدهی آن‌ها کامل می‌شود.
برخی از پیاز‌ها را می‌توان آسان‌تر از برخی دیگر وادار کرد که گل بدهند. می‌توانید هریک از گل‌های زیر را امتحان کنید:

  • زعفران برفی (Crocus chrysanthus)
  • زنبق گونه جویس (Iris reticulata "Joyce)
  • زنبق گونه ناتاشا(Iris reticulata "Natasha)
  • زنبق گونه هارمونی (Iris reticulata "Harmony)
  • کلاغک گونه لاتیفولیوم (Muscari latifolium)
  • نرگس گونه سیکلامینیوس (Narcissus cyclamineus)
  • نرگس گونه ریجنولدز (Narcissus "Rijnvelds)
  • سنبل ها

ابزار و مواد لازم:

  • ماسه
  • گلدان سفالی با منفذ زهکشی
  • خاک گلدان
  • پیازهای متناسب
  • تیرک سبک یا چوب (دلخواه)
  • ریسمان (دلخواه)

طرز کار:

  1. ته یک گلدان سفالی 2.5 سانتی متر ماسه بریزید.
  2. گلدان را با مخلوط خاک پر کنید، به اندازه‌ای برای پیاز‌ها جا بگذارید که دقیقاً زیر لبه گلدان قرار بگیرند. زیر پیاز‌ها حداقل باید 6.5 سانتی متر خاک گلدان باشد.
  3. قسمت صاف پیاز‌ها باید به سمت کناره گلدان باشند. پیاز‌ها را باید تا حد ممکن کنار هم قرار داد. مطمئن شوید که ریشه آن به سمت پایین باشد، ایرادی ندارد که ریشه‌ها با هم در تماس باشند؛ هرچه نزدیک به هم باشند، هنگام گل دادن پر‌تر به نظر خواهند رسید. روی آن را با خاک بپوشانید.
  4. گلدان را در زیر زمین سردی قرار دهید (دمایی در حدود 4 درجه سانتیگراد مطلوب است) یا می‌توانید آن را در گودال 4 درجه سانتیگرادی قرار داده و روی آن را با پوشال بپوشانید. پیاز‌ها نباید یخ بزنند و هرگز نباید دمای آن‌ها بالا‌تر از 10 درجه سانتیگراد (50 F) شود. یا می‌توانید گلدان را در یخچال قرار دهید، حتماً پی در پی به آن سر بزنید تا مطمئن شوید که پیاز‌ها بیش از حد خشک نشوند. اگر متوجه خشکی خاک شدید، به آن آب بدهید. اگر از یخچال استفاده می‌کنید، میوه یا سبزیجات در آن قرار ندهید، زیرا اتیلینی که از میوه‌ها منتشر می‌شود، باعث می‌شود پیاز‌ها زود‌تر از موقع برسند.
  5. برای شبیه سازی خواب زمستانی آن را 8 تا 10 هفته در یخچال یا مکان سردی که ذکر شد، نگه دارید (اگر داودی‌های بزرگی را کشت کرده‌اید، به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت)
  6. بعد از 8 تا 10 هفته با مشاهده اولین جوانه‌ها گلدان را از یخچال بیرون بیاورید. برای هفته اول آن را در مکان خنکی با دمایی حدود 15. 5 درجه سانتیگراد (60F) قرار دهید.
  7. همین که جوانه‌ها به سبز تغییر رنگ دادند، گلدان را کنار پنجره‌ای آفتابی ببرید. اما دما هنوز باید خنک باشد، حدود 20 درجه سانتیگراد (68F). اگر هوا خیلی گرم باشد، ساقه‌ها خیلی بلند خواهند شد و گل ظاهر دراز و دیلاقی خواهد داشت. پیاز‌ها در این مرحله نیاز به آب زیادی دارند، بنابراین آن‌ها را روزانه بررسی کنید. ممکن است داوودی‌ها نیاز به تکیه‌گاه داشته باشند؛ می‌توانید از چوب یا تیرک سبک استفاده کنید و ساقه گل را با ریسمان به چوب ببینید.



تاریخ : شنبه 92/9/23 | 7:44 عصر | نویسنده : حسین عبدالهی

 

 انواع پیاز 

مهندس طالبی، پیازها را با توجه به زمان گل دهی به چهار دسته تقسیم می کند: پیاز بهاره، پیاز تابستانه، پیاز پائیزه و زمستانه. به گفته وی زمان کاشت پیاز بهاره، اواخر پائیز و اوایل زمستان است که در فصل بهار می توان شاهد گل دادن آن بود. نرگس، لاله و سنبل از این دسته از گل های پیازی بهاره هستند.

دسته دوم، پیاز تابستانه است، زمان کاشت آنها فصل بهار است و می توان در تابستان گل دادن آنها را شاهد بود. گلایل، سوسن، مریم، اختر، کوکب و گل شیپوری در این گروه قرار دارند. دسته سوم این گل ها مانند آلاله، زعفران پیاز پائیزه دارند. فصل کاشت آنها اوایل تابستان است و در پائیزه گل می دهند. پیاز زمستانه را نیز در فصل پائیز می کارند تا زمستان گل بدهد مانند زعفران زینتی.

نگهداری پیاز

مونا پوردلان، کارشناس کشاورزی در مورد شرایط نگه داری گل های پیازی می گوید: هر کدام از گل های پیازدار دوره استراحت معینی دارند. دوره استراحت این گیاهان از زمان زرد و پژمرده شدن برگ هایشان شروع می شود که در این زمان لازم است به تدریج آبیاری آنها را کم کرده و پس از خشک شدن کامل، به آن آب نداد. در سال اول، پس از خشک شدن کامل برگ ها پیاز اصلی، دیگر مواد غذایی ندارد بنابراین احتیاج به یک دوره استراحت برای تولید پیازچه های فرعی دارد. به این ترتیب بدون آن که آن را از خاک خارج کنند در محیط بیرون از خانه قرار داده و سطح خاک آن را با ماسه بپوشانند تا فضای داخل خاک کاملاً تاریک شود و پیاز جوانه نزند. رطوبت لازم را نیز از باران دریافت خواهد کرد لذا نیاز به آبیاری ندارد. وی می افزاید: در مواقعی که محل نگه داری این دسته از گل ها، باغچه باشد باید پس از خشک شدن برگ ها، روی پیاز را به وسیله برگ های پوسیده باغچه یا ماسه پوشانده تا در مقابل سرما محافظت شوند.

دوره استراحت برخی پیازها مانند پیاز لاله متفاوت است. طالبی در این مورد می گوید: شرایط نگه داری پیاز لاله به این ترتیب است که پس از زرد و خشک شدن برگ ها، در اوایل مهرماه، پیازچه های آن را جدا کرده و در یک سبد بیرون از خانه قرار داده تا رطوبت آن تبخیر شود، سپس آن را در یک پاکت کاغذی قرار داده و در محیطی خشک که نور و رطوبت وجود نداشته باشد با درجه حرارت 4 تا 9 درجه سانتی گراد مانند زیرزمین نگهداری کنید.

تکثیر

تکثیر گل های پیازی از طریق پیاز است بطوری که پس از گذشت دوره استراحت باید پیاز را از خاک درآورده و پیازچه های اطراف آن را جدا کرد. هر پیازچه را در یک گلدان جداگانه کاشته و روی آن را با ماسه بپوشانید تا محیط تاریکی برای آن فراهم شود و نزدیک فصل گل دهی آن به مکان پرنور و گرم منتقل کرد. پوردلان در مورد نقش سرما بر رشد و گل دهی پیازها می گوید: سرما نقش مهمی بر رویش پیاز دارد بطوری که پیازها باید در دوره استراحت خود سرما ببینند تا گل بدهند در غیراین صورت سبز خواهند شد ولی گل نخواهند داد.

پیش رس کردن

یکی از خواص جالب گل های پیازی، قابل پیش رس شدن آنهاست بطوری که می توان شرایطی را برای پیاز فراهم کرد تا زودتر از موعد جوانه بزند و گل بدهدمهندس پوردلان در مورد نحوه پیش رس کردن پیاز می گوید: ابتدا لازم است پیازچه ای که از پیاز اصلی جدا شده است در یک گلدان جداگانه کاشته و به مدت شش تا هفت هفته گوشه باغچه یا باغ قرار داد تا استراحت کند. در این فاصله رطوبت مناسب را برای آن فراهم کنید تا جوانه بزند. پس از آن، گلدان را به گلخانه برده و دمای گلخانه را در حدود 10 درجه سانتی گراد تنظیم کنید. اگر دمای اتاق نیز حدود 10 درجه سانتی گراد باشد و رطوبت گلدان تأمین شود می توان آن را در اتاق نگهداری کرد.

پس از چند روز باید گلدان را نزدیک پنجره برد تا نور بیشتری به آن برسد. در عرض چند هفته شکوفه ها شروع به باز شدن می کنند، در این زمان است که باید گلدان را در محیط روشن، دور از نور مستقیم خورشید و حرارت بخاری و شوفاژ قرار داد و دمای مناسب یعنی 16 تا 21درجه سانتی گراد را برای آن فراهم کرد. گلدان را هر چند روز یک مرتبه باید چرخانید تا نور به همه قسمت های گلدان برسد.

آبیاری

آبیاری گل های پیازی نیز باید به صورت منظم انجام شود تا سطح خاک همیشه مرطوب باشد. در مقابل، آبیاری بیش از حد گلدان نیز باعث پر شدن فضای بین ذرات خاک شده در نتیجه خاک حالت باتلاقی و اسیدی به خود می گیرد که باعث صدمه به ریشه گیاه شده و ریشه را می پوساند. طالبی در مورد خصوصیات پیاز مناسب می گویدهنگام خرید باید دقت شود، پیاز زخمی، نرم، یخ زده، سیاه، پوسیده، پوک و چروکیده نباشد. پیاز خوب سالم، تمیز و پاک بوده و پوسته موجود در سطح آن کامل و سالم استقطر پیاز باید نه خیلی درشت و نه خیلی ریز باشد.

نحوه کاشت

عمق کاشت پیاز نیز باتوجه به سایز آن متفاوت است و بطور معمول عمق گودال را باید یک و نیم تا دو برابر قطر پیاز در نظر گرفت، اما بطور دقیق تر عمق کاشت مناسب برای زنبق 5 تا10 سانتی متر، نرگس 5 سانتی متر، زعفران 5 تا 8 سانتی متر، گلایل 10 تا 15 سانتی متر و سنبل و لاله 10 تا 15 سانتی متر است. کوددهی نیز یک بار به فاصله 15 تا 20 روز مفید است. در این صورت می توان از کودهای مایع که سه عنصر حیاتی برای گیاه یعنی پتاسیم، فسفر و ازت (NPK) را داشته باشد استفاده کرد و به صورت مخلوط با آب روی برگ ها اسپری کرد. پوردلان در مورد نحوه کاشت پیاز می گوید: سایز گلدان با توجه به درشتی و ریزی پیاز متفاوت است. ته گلدان را مقداری سنگ درشت، خرده سفال یا پوکه معدنی ریخته تا آب ته گلدان جمع نشود و زهکشی مناسبی داشته باشد.

بهتر است مقداری خرده زغال نیز روی آن بریزید تا مانع از رشد قارچ و باکتری شود. روی زغال را مخلوطی از خاک برگ پوسیده، کود حیوانی پوسیده و شن به نسبت مساوی ریخته تا نصف گلدان پر شود. پیاز را روی خاک قرارداده و روی آن باید مخلوط خاک باغچه، کود پوسیده و ماسه به نسبت مساوی ریخت و یک سانتی متر از لبه فوقانی گلدان را برای آبیاری خالی گذاشت، سپس خاک اطراف پیاز را کمی فشار داده و آن را آبیاری کرد. مهندس طالبی در مورد پرورش پیازچه ها می افزاید: پیاز مرغوب قطری حدود 12 سانتی متر دارد و هر چه پیاز قوی تر باشد، گل دهی آن نیز بهتر است بنابراین توصیه می شود غنچه گل پس از گل دهی پیازچه ها به مدت سه الی چهار سال قطع شود تا موادغذایی پیاز به غنچه نرسد و پیاز رشد کند.

نرگس

باتوجه به این که فصل گل دهی گل های پیازی متفاوت است با کاشت چند نوع از آنها می توان باغچه ای همیشه زیبا داشت. نرگس نیز از جمله گل هایی است که دوگونه است، نرگس شیپوری و نرگس امام زمان. نرگسی که بومی مدیترانه است و دارای گلبرگ های کوچک سفید رنگ با گل های معطری است. این نوع نرگس اواخر پائیز تا اواسط بهار گل می دهد. نرگس شیپوری نیز بومی اروپا است و دارای گلبرگ های زردرنگی است که تمایل به خم شدن دارند. فصل گل دهی آنها نیز اواخر زمستان یا اوایل بهار است. مهندس طالبی در مورد شرایط نگهداری آن می گوید: نرگس مقاوم به سرما است و پیاز آن چندین سال در باغچه می ماند. نرگس برگ های نواری عمودی شکل دارد که از میان برگ ها، ساقه هایی که منتهی به یک یا چند گل می شود، بیرون می آید. خاک مناسب برای رشد آن، خاک سبک و غنی با زهکشی مناسب است که باید در محل آفتابی یا سایه آفتاب قرار گیرد.

زنبق

پوردلان در مورد زنبق می گوید: زنبق مقاوم به سرما است و به مکانی آفتابی، خاک سبک شنی و غنی از هوموس نیاز دارد. فصل گل دهی آن از فروردین تا اواخر خردادماه است و ازدیاد آن از طریق تقسیم پیاز در خردادماه تا شهریورماه و پس از پایان گل دهی است ولی هوموس را بقایای گیاهان و جانوران پوسیده که مواد آلی بسیار زیادی دارند تعریف می کنند که می توان آن را جداگانه خریداری کرده و به خاک گلدان افزود.

سنبل

سنبل از گیاهانی است که مراقبت بیشتری نیاز دارد و نباید به آن آب زیادی داد زیرا رطوبت زیاد، پیاز را از بین خواهد برد. سنبل به مکان روشن تا نیمه آفتابی همراه با خاک سبک و زهکشی خوب نیاز دارد. مقاوم به سرما است و لازم است هفته ای یک مرتبه گلدان را با کود مایع تقویت کرد. تکثیر آن نیز از طریق تقسیم پیازچه ها در مهرماه می تواند انجام شود.

لاله

لاله نیز از گروه گل های پیازدار است که پیاز آن ضخیم و تخم مرغی شکل است و پوسته قهوه ای رنگی آن را احاطه کرده است. برگ های آن بلند و نیزه ای شکل با رنگ سبز تیره است. رنگ گل آن متنوع قرمز، زرد، سفید و بنفش رنگ است. خاک سبک با زهکشی مناسب و محل روشن آفتابی لازم دارد. تکثیر آن از طریق جداسازی پیازچه های اطراف پیاز و گل دهی نیز از اوایل فروردین تا اواسط اردیبهشت است.

گلایل

گلایل نیز در نواحی سردسیر خصوصاً دماوند رشد خوبی دارد. پیاز آن اگرچه ظاهراً شبیه پیازهای معمولی دیگر است ولی فاقد برگ های گوشتی است و در مجموع یک ساقه محکمی را تشکیل می دهند که گره ها و فاصله بین گره ها را در برداردپوردلان در این باره می گوید: تکثیر گلایل از طریق پیازهای توپر در اوایل اردیبهشت ماه است و باتوجه به نوع و گونه آن، دوره کاشت تا برداشت 50 تا 70 روز طول می کشد، بنابراین تاریخ کاشت آن را به نحوی تنظیم می کنند تا محصول گل بتدریج به دست آیدبه این ترتیب در بهار هر 20 روز یکبار آن را می کارند.

زعفران

مکان اصلی کشت برای زعفران، شهر مشهد و قائنات است و در تهران بندرت رشد می کند ولی در شرایطی مانند گلخانه می توان آن را پرورش داد. پوردلان در این باره می افزاید: خاک مناسب برای آن خاک رسی شنی است یعنی خاکی که مقدار بیشتری رس داشته باشد. پیازها باید در خاک و در فاصله 15 تا 20 سانتی متر قرار داشته باشند و در عمقی برابر30 تا 40 سانتی متر کاشته شوند. توجه داشته باشید غلاف زعفران حتماً در خاک قرار گیرد و باتوجه به این که کشت آن به صورت دیم است باید آن را بطور منظم آبیاری کرد البته به مقدار کم ولی دفعات زیاد، بطوری که سطح خاک همیشه نیمه خشک و رنگ روشنی داشته باشد. تکثیر آن نیز از طریق پیاز توپر ممکن است.

 

 

 

 

 

 




تاریخ : شنبه 92/9/23 | 7:7 عصر | نویسنده : حسین عبدالهی

مقدمه

شرایط ایجاد شده در گلخانه بهتــــرین وضعیت را برای استقرار انواع حشرات و کنه‌های آفت بوجود می‌آورد. افزایش سریع جمعیت آفات در گلخانه گاهی اوقات آنچنان غاقل‌گیر کننده است که تنها یک مدیریت کارآمد می‌تواند از خسارت آنها به محصول جلوگیری کند. برای کنترل آفات در گلخانه استفاده بی‌رویه از سموم دفع آفات راه حل مناسبی نیست و به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. مدیریت صحیح آفات گلخانه بیشتر بر استفاده از روشهای پیشگیری استوار است. زیرا این روشها به مراتب آسان تر و کم‌هزینه‌تر از روشهای مبارزه با آفات پس از ظهور آنها در گلخانه است.

پیشگیری از وقوع آفات عمدتا بر رعایت اصول بهداشت زراعی متکی است که شامل نابودی یا حذف نه تنها مواد آلوده به آفت بلکه کلیه منابع بالقوه آلودگی می‌باشد. عملیات پاکسازی می‌بایست هم در داخل گلخانه و هم در اطراف آن انجام گیرد و در هر مرحله از تولید محصول می‌بایست انجام‌پذیر باشد. رعایت اصول بهداشتی در گلخانه فرآیندی مداوم و در تمام طول سال است.

 

 

مراحل حفاظت و پیشگیری از آفات

 

مرحله تولید نشاء و کاشت

در این مرحله می‌توانید از تله‌های زرد چسبنده به ابعاد 13×8 سانتیمتر ( یک تله برای هر50 تا 100 متر مربع) برای ردیابی اولیه مگسهای سفید ، تریپس‌ها و شته‌ها استفاده کنید. این تله‌ها می‌بایست درطول راهروهای داخل گلخانه ، نزدیک در و پنجره‌ها و محلهای ورودی هوا نصب شود و حداقل هفته‌ای یکبار مورد بازدید قرا گیرد. علاوه بر بازدید تله‌ها بهتر است بوته‌های نشاء یا گیاهچه‌ها را نیز به صورت هفتگی از نظر وجود کنه یا شته بررسی کنید.

 

وجود کنه‌های تار عنکبوتی را می‌توانید از طریق مشاهده مستقیم کنه بر روی گیاه یا مشاهده آثار خسارت آن مشخص نمایید. بر اثر تغذیه کنه‌های دو نقطه‌ای (کنه‌های تار عنکبوتی) نقاط زرد رنگی در سطح برگ بوجود می‌آید. از آنجایی که تله‌های زرد تنها برای ردیابی حشرات بال‌دار قابل استفاده است ردیابی آفات بی‌بالی مانند کنه‌ها و یا شته‌های بی‌بال به صورت مشاهده مستقیم در نشاء یا گیاهچه بسیار مهم است.

 

شته‌ها بیشتر در زیر برگها یا اطراف جوانه‌های رویشی و زایشی گیاه مستقر می‌شوند و از طریق وجود پوسته‌های سفید رنگ آنها و یا ترشحات چسبنده براق آنها به نام عسلک بر روی اندامهای مختلف گیاه قابل ردیابی هستند. علفــــهای هرز می‌توانند منبع مهمـــی برای استقرار حشرات و کنه‌ها در طول سال باشند. بنـــابراین می‌بایست کلیه علفهای هرز داخل و اطراف گلخانه را نابود کنید. از قرار دادن هر گونه گیاه زینتی در اطراف نشاء‌ها یا گیاهچه‌های جوان خودداری کنید زیرا این نوع گیاهان نیز می‌توانند به صورت منبعی برای استقرار آفات عمل کنند.

 

 

مرحله تولید محصول

در این مرحله عملیات توصیه شده در طی مرحله قبل می‌بایست ادامه یابد.

 

    * کلیه بقایای گیاهی را از مسیر راهروها و مسیر آبیاری به سرعت جمع آوری کنید و هیچگونه توده زباله را داخل و یا نزدیک گلخانه به حال خود رها نکنید.

 

    * به منظور جلوگیری از گل آلوده شدن و مرطوب شدن سطح خاک که محل مناسبی برای تکثیر مگسهای پوسیده‌خوار ایجاد می‌کند. خاک را به خوبی زهکشی کنید.

 

    * هرگز گیاهان متفرقه مانند انواع گیاهان زینتی و درختچه‌ها را داخل گلخانه قرار ندهید چرا که اینها به عنوان پناهگاههای جایگزین برای حشرات ، کنه‌ها و سایر آفات عمل می‌کنند.

 

    * در جاهایی که امکان‌پذیر است از توریهای محافظ استفاده کنید تا از ورود حشرات جلوگیری شود استفاده از توری یک راه موثر و ساده برای جلوگیری از ورود آفات درشت مانند انواع پروانه‌های آفت ، سوسکها ، زنبورها و سن‌ها به داخل گلخانه است.

 

    * حداقل یک محوطه به پهنای 10 متر فضای عاری از هر گونه گیاه یا چمن‌زنی شده در اطراف گلخانه ایجاد کنید.

 

مرحله پایان برداشت محصول

در صورتی که بوته به حشرات و کنه‌های آفت آلوده شده باشد بلافاصله پس از آخرین برداشت محصول و قبل از حذف بوته‌ها اقدام به مبارزه با آفت نمایید تا جمعیت انتقالی آفت از یک دوره کشت به دوره دیگر نابوده شده یا به حداقل برسد. این کار فرصت باقی ماندن و پخش یا پنهان شدن آفت را در درزها و شکاف گلخانه و دیگر جاهای امن آن به حداقل می‌رساند. روشهای مبارزه با آفات در این مرحله می‌تواند شیمیایی و یا غیر شیمیایی باشد.

 

استفاده از یک آفت‌کش مناسب قبل و پس از حذف بوته‌ها از داخل گلخانه معمولا منجر به از بین رفتن بخش عظیمی از جمعیت حشرات و کنه‌ها می‌شود. از توصیه‌های کارشناســان در این مورد استفاده کنید. پس از مصرف آفت‌کشها و قبل از ورود به داخل گلخانه از انجام تهویه مناسب و کافی در داخل گلخانه اطمینان حاصل کنید. درجه حرارتهای بالا به صورت یکنواخت و سراسری حداقل به میزان 40 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی کمتر از 50 درصد به مدت حداقل 3 تا 4 روز بطور موثری حشرات و کنه‌ها را کنترل خواهد کرد.

 

پس از حذف بوته‌ها این روش می‌تواند تکرار شود. این روش در ماههای گرم تابستان به آسانی و با هزینه کمتری قابل اجرا است. پس از اجرای روشهای فوق‌الذکر و حذف بوته‌ها می‌بایست با استفاده از تله‌های زرد چسبنده آفات بال‌دار احتمالی از قبیل تریپس‌ها ، مگسهای سفید و شته‌ها ردیابی شوند. بطور منظم این تـله‌ها را بازدید کنید و اگر آفتی مشاهده کردید با استفاده از یک روش مناسب ضربه دیگری به آن وارد کنید.

 

روشهای مختلف ضد عفونی بستر کشت

 

 

ضد عفونی خاک با استفاده از بخار

برای گرفتن نتیجه بهتر از این روش بهتر است خاک تا عمق 15 تا 20 سانتیمتر به خوبی زیرورو شده و رطوبت آن در حد مناسبی باشد. از دماسنجهای خاک برای اطمینان از گرم شدن خاک در حدود 80 درجه سانتیگراد و به مدت 30 دقیقه اطمینان حاصل کنید اگر درجه حرارت یا مدت زمان آن افزایش یابد ممکن است مشکلاتی از قبیل افزایش املاح یا از بین رفتن آمونیاک خاک پیش بیاید.

 

 

ضد عفونی خاک با استفاده از گازهای شیمیایی

گاز متیل بروماید به عنوان مرسوم‌ترین مــاده شیمیایی جهت ضد عفونی خاک بکـــار می‌رود. گاز‌دهی می‌بایست در خاکی که حداقل تا عمق 15 سانتیمتر به خوبی زیرورو شده است و حرارت آن حداقل 15 درجه سانتیگراد بوده و از رطوبت مناسبی برخوردار است انجام شود. پس از گازدهی خاک می‌بایست به خوبی به مدت 3 تا 7 روز هوادهی شود چرا که این گاز برای گیاهان و پستانداران بسیار سمی است.

 

متیل بروماید نباید قبل از کشت محصولاتی که برگهای آن مورد استفاده قرار می‌گیرد مانند کلم استفاده شود. زیرا بروماید بیشتر در برگها و ساقه‌های گیاه تجمع پیدا می‌کند. برای ضد عفونی خاک بخار دادن مزیت بیشتری نسبت به گاز دهی دارد زیرا علاوه بر نابودی اکثر آفــات با این روش هیچ گونه اثر سمی پس از مصرف از خود بجای نمی‌گذارد. علاوه بر این کشت محصول می‌تواند بلافاصله پس از سرد شدن خاک و آبیاری انجام شود.

 

 

ضد عفونی خاک با استفاده از انرژی خورشیدی

با استفاده از انرژی خورشیدی به عنوان یک منبع انرژی ارزان می‌توان تا حد بسیار زیادی آفات و عوامل بیماری‌زای خاک‌زی و همچنین بذر علفهای هرز را نابود کرد. بهترین زمان برای اینکار ماههای گرم تابستان است. مانند دو روش قبل بهتر است زمین قبل از اجرای روش به خوبی زیرورو شده و رطوبت آن در حد مناسبی باشد.

 

سپس سطح خاک توسط یک لایه بدون درز و روزنه از جنس پلاستیک شفاف که از آن نور عبور کند پوشانده می‌شود. برای بررسی بهتر تغییرات درجه حرارت در عمقهای مختلف می‌توان از دماسنجهای خاک استفاده کرد. توصیه می‌شود قبل از کشیدن پلاستیک روی خاک مقداری کود دامی تازه با خاک مخلوط شود تا اثر آفت‌کشی این روش افزایش یابد.

 




تاریخ : شنبه 92/9/23 | 6:38 عصر | نویسنده : حسین عبدالهی

آرالیا

Aralia یاDizygotheca

Araliaceae

آرالیای برگ پهن

Aralia seiboldi

Araliaceae

شفلرا

Schefflera actinophylla

Araliaceae

پیچ شمعی

Hoya carnosa

Asclepiadaceae

استفانوتیس

Stephanotis floribunda

Asclepiadaceae

استاپلیا

stapelia

Asclepiadaceae

آکما

Aechmea fasciata

Bromeliaceae

بیلبرژیا

Billbergia nutans

Bromeliaceae

کریپتانتوس

Cryptanthus bromeliads

Bromeliaceae

وریزیا

Vriesia mariae   

Bromeliaceae

نیدولاریوم

nidularium innocenii

Bromeliaceae

گازمانیا

Guzmania  

Bromeliaceae

شمشاد پیچ

Euonymus fortunei

Celastraceae

برگ بیدی

 

Commelinaceae

سنسیو

Senecio

Compositae

کوکب کوهی

Redbeckia fulgida

Compositae

شب تاب

Gynura aurantiaca

Compositae

دایکوندرا

Dichondra repens

Convolvulaceae

نیلوفر

Ipomoea tricolor

Convolvulaceae

پیچک

 

Convolvulaceae

اوکوبا

Aucuba japonica

Cornaceae  

کورنوس

cornus alba

Cornaceae  

کراسوله درختی

Crassula arborescens

Crassulaceae

کراسولا فالکاتا

Crassula falcate

Crassulaceae

بشقابی

Aeonium tabulaeforme

Crassulaceae

کراسولای نقره ای

Crassula argentea

Crassulaceae

اشوریا

Echeveria

Crassulaceae

کالانکوئه

Kalanchoe diagremontiana

Crassulaceae

سدم

Sedum

Crassulaceae

ایبریس

Ibris

Cruciferae

سیکاس

Cycas

Cycadaceae

پنجه کلاغی

Cyperus  

Cyperaceae

آکالیف

Acalypha marginata

Euphorbiaceae

کروتون

Codiaeum variegatum

Euphorbiaceae

اوفربیا

Euphorbia

Euphorbiaceae

پرسیاوشان

Adiantum sp

Polypodiaceae

سرخس معمولی مجعد

Nephrolepis sp

Polypodiaceae

سرخس برگ پهن

Asplenium nidus

Polypodiaceae

سرخس شاخ گوزنی

Platycerium sp

Polypodiaceae

سرخس معمولی

Polypodium sp

Polypodiaceae

سرخس برگ بیدی

Peteris amberrosa

Polypodiaceae

شمعدانی معمولی

Pelargonium hortorum

Geraminaceae

شمعدانی عطری

Pelargonium graveolens

Geraminaceae

شمعدانی اژدری

Pelargonium domesticum

Geraminaceae

شمعدانی پیچ

Pelargonium peltatum

Geraminaceae

گلوکسینیا

Sinningia speciosa

Gesneriaceae

کولومنئا

Columnea glorisa

Gesneriaceae

اپی سیا

Episcia cupreata

Gesneriaceae

کلریا

Kohleria

Gesneriaceae

زعفران زینتی

Crocus aureus

Iridaceae

حسن یوسف

Coleus blumei

Labiatae 

اسطوخودوس

Lavandula officinalis

Labiatae 

نعناع زینتی

Mentha rotundifolia variegate

Labiatae 

سلوی

Salvia splendens

Labiatae 

تیموس‌

Thymus ericifolius

Labiatae 

برگ بو

Laurus nobilis

Lauraceae

اریترنیا

Erithrina acanthocarpa

Leguminose

سیتیسوس

Cytisus praecox

Leguminose

گل حساس

Mimosa pudica

Leguminose

گل نخود

Lathyrus odoratus

Leguminose

لوپن

Lupinus polyphyllus

Leguminose

آلوئه

Aloe sp

Liliaceae

آگاپانتوس

Agapanthus orientalis

Liliaceae

مارچوبه نرمه

Asparagus plumosus

Liliaceae

مارچوبه زبره

Asparagus crispus  

Liliaceae

مارچوبه دم روباهی

Asparagus meyeri

Liliaceae

مارچوبه خوراکی

Asparagus officinalis

Liliaceae

موگه یا گل برف

Convallaria majalis

Liliaceae

سنبله یا کلشیکوم یا گل حسرت

Colchicum autumnale

Liliaceae

کوردیلین

Cordyline terminalis

Liliaceae

دراسنا

spDracaena

Liliaceae

گاستریا

Gasteria

Liliaceae

هااورت سیا

Haworthia  

Liliaceae

هوستا

Hosta sieboldiana

Liliaceae

یوکا

Yucca sp

Liliaceae

گرزی

Kniphofia

Liliaceae

سجافی

Chlorophytum comosus

Liliaceae

لوبلیا

Lobelia erinus

Lobeliaceae  

زنگولهای یا ابوتیلون، افرای گلدار، فانوس چینی، برگ نمدی

Abutilo megapotamicum

Malvaceae

مارانتا

Maranta leuconeura

Marantaceae

کالاته آ

Calathea zebrine

Marantaceae

درخت انجیر

Ficus carica

Moraceae  

درخت کائوچو

Ficus elastica

Moraceae  

موز

Musa

Musaceae

مرغ بهشت

Strelitzia reginae

Musaceae

هلی کونیا

Heliconia

Musaceae

سینره آ

Eucalyptus cinerea

Myrtaceae

نیلوفر آبی

Nymphaea capensis

Nymphaeaceae

یاس رازقی

Jasminum sambac

Oleaceae




  • صحاب
  • گارفیلد
  • راه بلاگ
  • پرندگان پارسی